Τα διάφορα μέτρα αποτροπής μπορεί να βοηθήσουν ιδιαίτερα στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων με τα άγρια ζώα. Αυτά τα μέτρα σε συνδυασμό με την τήρηση των κανόνων οδικής ασφάλειας μπορούν να μειώσουν τα τροχαία ατυχήματα με θετικά αποτελέσματα τόσο για τη βιοποικιλότητα όσο και για την ασφάλεια των οδηγών και επιβατών. Οι οδηγοί χρειάζεται να είναι προσεκτικοί σχετικά με τη σήμανση που υπάρχει στο δρόμο και να εντείνεται η εγρήγορση τους σε περιπτώσεις προειδοποίησης για τη διέλευση ζώων. Αντίστοιχα, η ταχύτητα στις περιοχές που είναι γνωστή η παρουσία άγριων ζώων και η πιθανότητα εμφάνισης τους στο οδόστρωμα αυξημένη, θα πρέπει να μειώνεται η ταχύτητα των οχημάτων ώστε να υπάρχει η δυνατότητα έγκαιρης αντίδρασης του οδηγού.
Περισσότερες πληροφορίες
Σε περίπτωση που οδηγείτε σε περιοχή με υψηλή πιθανότητα εμφάνισης άγριων ζώων στο οδόστρωμα χρειάζεται να:
- Μειώσετε την ταχύτητα του αυτοκινήτου σας. Οδηγείται με μεγάλη προσοχή, ιδιαίτερα από το σούρουπο μέχρι το πρωί. Είναι σημαντικό να σεβαστείτε το όριο ταχύτητας.
- Προσέχετε ιδιαίτερα κοντά στις ειδικές πινακίδες που προειδοποιούν για σημεία διέλευσης ζώων.
- Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή όταν οδηγείτε σε αγροτικούς δρόμους όπου γνωρίζετε ότι υπάρχει έντονη παρουσία άγριας πανίδας.
- Μείνετε απερίσπαστοι ώστε να είναι πιο πιθανό να εντοπίσετε ζώα που πλησιάζουν με την περιφερειακή σας όραση.
- Χρησιμοποιείστε (όταν είναι ασφαλές) τη μεγάλη σκάλα στα φώτα του αυτοκινήτου σας ενώ παράλληλα θα ελέγχετε προσεκτικά το δρόμο.
- Σε περίπτωση που αντιληφθείτε παρουσία κάποιου ζώου στο οδόστρωμα ή στα πρανή του δρόμου, ελαττώστε ταχύτητα και κορνάρετε. Εάν δείτε ένα ζώο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρχουν και άλλα κοντά.
- Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιοχές κοντά σε δάση και νερό (ποτάμια, λίμνες κ.ο.κ).
Σε περίπτωση ατυχήματος με άγριο ζώο, καλέστε την Τροχαία (100) ή αν κινήστε στην Εγνατία Οδό καλέστε το 1077.
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει μία βάση δεδομένων που να περιλαμβάνει στοιχεία για το σύνολο των τροχαίων ατυχημάτων με θύματα τα άγρια ζώα. Προσπάθειες υπάρχουν από διάφορες οργανώσεις οι οποίες όμως δεν περιλαμβάνουν το σύνολο των ατυχημάτων ή των ειδών στα οποία αφορούν. Παρακάτω παρουσιάζεται η προσπάθεια που γίνεται από την «Καλλιστώ» μέσα από τα στοιχεία που προέρχονται από τους Ψαραλέξη Μ., Μερτζάνης Γ. (2020). Βάση δεδομένων τροχαίων ατυχημάτων με καφέ αρκούδα (Ursus arctos) στην Ελλάδα (Αδημοσίευτα δεδομένα). Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης & Καλλιστώ. Η τελευταία ενημέρωση έγινε στις 5/11/2020. Τα στοιχεία έχουν καταγραφεί από το 1996 και αφορά στο είδος της καφέ αρκούδας.
Την τελευταία δεκαετία, έχουν αναπτυχθεί συστήματα αναφοράς τροχαίων στα οποία εμπλέκονται άγρια ζώα. Το γεγονός καλύπτει το κενό των δεδομένων που υπάρχει. Μέσα από διαδραστικές βάσεις δεδομένων που είναι εύκολα προσβάσιμες στο κοινό παρέχονται στοιχεία τα οποία εκθέτουν το ζήτημα αλλά και συμβάλουν τόσο στην παραγωγή νέων επιστημονικών γνώσεων αλλά και θα τροφοδοτούν αναφορές προς τους φορείς λήψης αποφάσεων ώστε να βελτιώνονται τα συστήματα μεταφορών για την άγρια πανίδα. Μία τέτοια εφαρμογή είναι αυτή που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου LIFE Safe Crossing που στοχεύει στη μείωση των επιπτώσεων των υποδομών μεταφοράς σε διάφορα άγρια ζώα. Μέσα από αυτήν την εφαρμογή όλοι μας μπορούμε να συνεισφέρουμε στη γνώση των επιπτώσεων των συγκρούσεων των οχημάτων με τα ζώα.
Οπτικοακουστικό υλικό
Wyoming Game and Fish Department, για τη μείωση της θνησιμότητας των ζώων από τροχαία ατυχήματα. Τίτλος “Preventing wildlife collisions”:
Στοιχεία για τα οδικά ατυχήματα για το έτος 2019 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή: https://www.statistics.gr/el/statistics/-/publication/SDT04/